2117507630 Σουλίου 63, Αγία Παρασκευή info@bodypitstop.gr

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
 
Οι αλλαγές στον οργανισμό και στα λειτουργικά συστήματα αυτού παρουσιάζουν ραγδαίες μειώσεις που ξεκινούν από το 60ο έτος. Επίσημα ηλικιωμένος είναι κάποιος μετά το 65ο έτος της ηλικίας του. 
    Οι ηλικιωμένοι είναι άνθρωποι που όπως όλοι έχουν ανάγκη την άσκηση για να παραμείνουν λειτουργικοί και να μπορούν τουλάχιστον να αυτοεξυπηρετούνται. Ας τους παρακινήσουμε να ασκηθούν, έτσι ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα τους.    
Ο στόχος, για τα καλύτερα αποτελέσματα, είναι να γυμνάζονται 3-5 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον για 30 λεπτά την φορά. Η διάρκεια εξαρτάται από την φυσική κατάσταση που ήδη έχουν. Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, την αντοχή και την δύναμη, ενώ παράλληλα έχει θετική επίδραση στην ψυχική διάθεση και στην κοινωνική ζωή των ατόμων. 
    Πιο αναλυτικά μπορούμε να δούμε μορφές άσκησης ξεχωριστά, να προτείνουμε και να επιλέξουν τι τους αρέσει και τους ταιριάζει.
    Πολλοί ηλικιωμένοι προτιμούν χαμηλής έντασης ασκήσεις. Η πιο ασφαλής και ήπια μορφή άσκησης είναι η αεροβική στο νερό, είτε ακολουθώντας κάποιο ομαδικό πρόγραμμα είτε ατομικά. Το περπάτημα επίσης βοηθάει στην βελτίωση της υγείας της καρδιάς και την κυκλοφορία του αίματος. Τέλος το ποδήλατο (στατικό ή μη) είναι ένα μέσο αύξησης του ρυθμού της καρδιάς και της αναπνοής.
    Η σαρκοπενία είναι μια μεγάλη απειλή για την Τρίτη ηλικία. Αρχικά ο μυϊκός ιστός χαλαρώνει και ακολούθως έχουμε απώλεια αυτού με τελική συνέπεια την μείωση της μυϊκής λειτουργίας. Όσο περισσότερο αυξάνεται η ηλικία τόσο πιο έντονη είναι η παρουσία της μυϊκής ατονίας.
    Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της σαρκοπενίας παίζει η μυϊκή ενδυνάμωση. Η συστηματική άσκηση μέσω ήπιας αντίστασης επιτυγχάνει την διατήρηση και την οικοδόμηση των μυών. Ελαφριά βάρη, λάστιχα και το σωματικό βάρος είναι τα μέσα για ένα επαρκές ασκησιολόγιο. Εξάλλου το σημαντικό είναι να σηκώνονται από το κρεβάτι , την καρέκλα, να μπορούν να ντυθούν μόνοι τους και γενικότερα να αυτοεξυπηρετηθούν.
    Δύο ακόμα σημαντικά θέματα είναι η έλλειψη ισορροπίας και η μείωση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων. Επικίνδυνα καμώματα του γήρατος και τα δύο. Προκαλούν δυσκολίες στην καθημερινότητα και πόνους σε λειτουργικές κινήσεις.
    Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασκήσεων ισορροπίας που μπορεί να βοηθήσει την σταθερότητα των αγαπημένων μας προσώπων. Η αποφυγή μιας πτώσης εξάλλου είναι ο σημαντικότερος στόχος ενός τέτοιου ασκησιολογίου.
    Οι διατάσεις είναι το κομμάτι της γυμναστικής που διατηρεί την ελαστικότητα των μυών και των συνδέσμων. Η διατήρηση την ευκαμψίας και της ευλυγισίας έχει σημαντικά οφέλη στην αυτοεξυπηρέτηση (π.χ. να φορέσει μια μπλούζα) και την ανεξαρτησία.
    Ας τους παρακινήσουμε. Ας τους δελεάσουμε. Τον παππού που κάθεται στην τηλεόραση, την γιαγιά που πλέκει. Ας τους σηκώσουμε από την βολικότητα του καναπέ για μια βόλτα στον «κόσμο». Τους αγαπάμε μη τους αφήνουμε να βαλτώνουν στο δε μπορώ και στο πονάω.
 

 

Πίσω